Kuusamo Summit ohjelma

OHJELMA


Tapahtuman ohjelma sisältää informatiivisia puheenvuoroja sekä keskusteluja tapahtuman teemoihin liittyen, joissa jokainen osallistuja pääsee miettimään ratkaisuja omien valintojen tueksi ja saa työkaluja vaikuttamiseen.

Kuusamo Summit 2020 on englanninkielinen virtuaalitapahtuma, joka striimataan livenä Helsingin ja Kuusamon virtuaalistudioista lauantaina 10.10.2020, klo 11 alkaen. Tapahtuman kesto on noin kolme tuntia.

JUONTAJAT JA TAPAHTUMAN SUOJELIJA

Zahra Karimy

Zahra Karimy
Host | Helsinki

Zahra on 17-vuotias aktivisti, juontaja ja toimittaja. Tällä hetkellä hän opiskelee viimeistä vuotta Kulosaaren yhteiskoulun lukiossa. Zahra on ollut järjestämässä monia mielenosoituksia, kuten Suomen Black Lives Matters -mielenosoituksia.

Joni Saastamoinen

Joni Saastamoinen
Host | Kuusamo

Joni on opiskelija ja yrittäjä, joka on kiinnostunut valo- ja videokuvauksesta sekä editoimisesta. Hän haluaa vaikuttaa ympäristöasioissa omien valintojensa kautta. Joni on yksi nuorista Kuusamo Summitin takana.

Petteri Taalas

Petteri Taalas
Event Patron

Petteri on Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri ja ilmastoguru Suomesta. Hänen tieteellinen työnsä keskittyy ilmakehätieteisiin ja hän on julkaisut yli 50 julkaisua, mukaan lukien töitä liittyen ilmaston muutokseen. Petteri uskoo myös vahvasti siihen, että meidän yhteisen tavoitteen pitäis olla ongelmiin puuttuminen eikä vain niistä keskusteleminen.

MUOTI

Otso Sillanaukee

Otso Sillanaukee
What's Up with Textiles and How to Make Them More Sustainable?

Otso on kestävämmän elämäntyylin vaikuttaja ja kirjailija, joka jakaa tietoa kiertotalouden mukaisesta elämäntyylistä, yritystoiminnasta ja yhteiskunta-kehityksestä tilillään @nollahukka. Hän tuli tunnetuksi elettyään vuoden niin, että hänen kaikki sekajätteensä mahtuivat 0,5l hillopurkkiin. Viimeisen vuoden aikana Otso on tutkinut tekstiiliteollisuuden tilannetta kestävän kehityksen näkökulmasta.

Marja Rissanen

Marja Rissanen
Ioncell - Sustainable Textile Fiber for the Future

Marja on tekniikan tohtori Aalto-yliopistolta, joka on erikoistunut tekstiilituotantoon, tekstiilikuituihin ja tekstiilikemiaan. Hän on kiinnostunut tutkimaan tekstiilimateriaalien kestävyyttä, sekä tekstiilien ja vaatteiden tuoteturvallisuusongelmia. Hänen tämänhetkinen tutkimuksena keskittyy uusien keinotekoisten selloosakuitujen (Ioncell) kehittämiseen ja tekstiilien kierrätykseen.

Outi Pyy

Outi Pyy
Ecological Garment Care


Outi on vastuullisuusvaikuttaja sekä kestävän vaatehuollon ja kierrätysmuodin ammattilainen, joka jakaa informaatiota aiheesta tilillään @outilespyy ja blogissaan, jota hän on kirjoittanut jo vuodesta 2007 lähtien. Hänen bloginsa käsittelee vaatehuoltoa, ekologista muotia ja miten voi muuttaa tekstiilien kulutuksensa ekologisemmaksi. Outin tekemiä kierrätysvaatteita on nähty muun muassa Linnan juhlissa.

ELINTARVIKKEET

Kuusamon Juusto

Kuusamon Juusto
Sustainability in Food Production


Kuusamon Juusto on paikallinen juustola, jonka itsenäinen taival alkoi vuonna 2012. Yritys on käynnistänyt kattavan kehitysprosessin, jossa etsitään keinoja toiminnan tehostamiseen kestävän kehityksen oppeja noudattaen. Kuusamon Juuston toimitusjohtaja Jarmo Oksman kertoo puheenvuoronsa aikana enemmän siitä, kuinka he toteuttavat näitä oppeja ruoantuotannossa.

Alina Starzak Zero Waste Finland ry

Alina Starzak | Zero Waste Finland ry
Food Waste and Climate Change - Solutions from a Zero Waste Point of View

Alina on Zero Waste Finland ry:n hallituksen jäsen sekä Puolan Zero Waste -yhdistyksen perustajajäsen. Hän opiskelee ilmastonmuutoksesta Helsingin yliopiston online-kurssilla ja toimii vapaaehtoisena Suomen ensimmäisessä hävikkiruokakaupassa. Alina kirjoittaa myös blogia, jossa hän jakaa muun muassa reseptejä ja vinkkejä jätteettömään ruoanlaittamiseen.

Valo Karjalainen Vegaaniliitto

Valo Kainulainen | Vegaaniliitto
Interview


Valo on nuori mies, joka on kiinnostunut ihmisten henkisen ja fyysisen terveyden edistämisestä terveellisten elintapojen avulla. Hän on ollut vegaani noin kolme vuotta sen jälkeen, kun hän perehtyi tuotantoeläinten kohteluun. Valolle veganismi tuo terveyttä ja hyvää oloa tietäen, että hänen ruokavalintansa eivät lisää muiden elävien olentojen kärsimystä.

KOSMETIIKKA

Kuusamon EVO

Kuusamon EVO
Reducing Chemical Waste

Kuusamon energia- ja vesiosuuskunta (EVO) perustettiin vuonna 1950 vastaamaan alueen puhtaan veden jakelusta, jäteveden puhdistamisesta sekä kaukolämmön tuotannosta ja jakelusta. Kestävä kehitys on osa heidän strategiaansa ja yksi heidän missioistaan on osallistua kiertotalouden kehittämiseen. Kuusamon EVOn toiminnasta kertoo tarkemmin heidän verkostopäällikkö Kimmo Viinikka.

Noora Shingler

Noora Shingler
Why We Need to Care about Chemicals in Cosmetics Products?

Noora on journalisti, bloggaaja ja tuottaja, jonka työ keskittyy tiedostavaan elämäntapaan ruoan ja kosmetiikan parissa. Hän on uuden NU-median päätoimittaja, joka on rakennettu Nooran perustaman Kemikaalicocktail-blogin jalansijoille. Noora on myös luonut oman luonnonkosmetiikkasarjan yhdessä Mádaran kanssa.

MATKAILU

Sari Stark

Sari Stark
Travelling to Science - Global and Local Meaning of Research on Climate Change


Sari on tutkija Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa. Hänen tutkimuskohteitaan ovat ilmastonmuutoksen aiheuttamat pohjoisten metsä- ja tunturiekosysteemien kasvillisuuteen ja maaperään. Pohjoisten alueiden luontoon nojautuvat perinteiset maankäyttömuodot ovat tutkimuksessa vahvassa asemassa, ja siitä saatavaa tietoa käytetään niin paikallisesti kuin globaalisesti.

Miikka Hast

Miikka Hast | Protect Our Winters
Signposts Towards More Sustainable Future - Tangible Actions Against Climate Change

Miikka on Protect Our Winters (POW) lähettiläs ja hallituksen jäsen, vapaalaskija ja ex-ammattilumilautailija. Rovaniemeläinen kahden lapsen isä ja yrittäjä Kota Collectivessa. Intohimoinen liikkuja, joka viihtyy paremmin ulkona luonnossa kuin kaupungin hulinassa. Vastuullinen matkustaminen innostaa häntä vapaa-aikana ja töiden puolesta.

Marinella Himari

Marinella Himari
Ode to FinlandMarinella "Monni" Himari on retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja, jonka sydäntä lähellä ovat luonnon monimuotoisuuden suojelu sekä kestävän matkailun edistäminen. Himarin luontoaiheisia tarinoita voi lukea KAUKOKAIPUU-blogista, minkä lisäksi kohdevinkkejä voi myös tallentaa tuleville retkilleen hänen ylläpitämältään @suomiretki-tililtä.

Ruka-Kuusamo Matkailu ry

Ruka-Kuusamo Matkailu ry
Tourism in Kuusamo Taking Its Responsibility

Ruka-Kuusamo Matkailu ry perustettiin vuonna 2002 alueen suurimpien matkatoimijoiden ja Kuusamon kaupungin toimesta. Yhdistys pyrkii kehittämään alueella toimivien yritysten toimintaympäristöä, lisätä alueen kansainvälistä ja kansallista vetovoimaisuutta ja tunnettavuutta. Nämä toteutetaan kestävällä tavalla, josta yhdistyksen toimitusjohtaja Mats Lindfors kertoo lisää puheenvuoronsa aikana.

MUKANA MYÖS

Billy Hunter

Billy Hunter

Billy on brittiläinen muusikko ja sisällöntuottaja Lontoosta. Hän valmistui hiljattain yliopistosta ja on viettänyt viimeiset kuusi kuukautta yrittäen elää ympäristöystävällisemmin. Billy on luonut Kuusamo Summitin TikTok-videot, joista esittelemme suosikkimme tapahtuman aikana.

Kuusamo Summit Nuoret

Kuusamo Summitin nuoret

Nämä nuoret ovat olleet mukana valmistelemassa Kuusamo Summit 2020 -tapahtumaa alusta alkaen ja tulevat kertomaan, mitkä ovat heidän odotuksensa päivän tapahtumasta. He tulevat myös esittämään kysymyksiä muiden puhujien vastattavaksi.

KÄSIKIRJOITTAJAT

RARE

RARE Media

RARE on uuden sukupolven mediatalo, joka tuottaa anteeksipyytelemättömiä sisältöjä kestävän kehityksen lähtökohdista. Median tarkoitus on kestävyyteen tähtäävä impakti. RAREn tekijät ovat nuoria, jonka kautta pyrimme saamaan sukupolviemme äänet kuuluviin.

Kuusamo Summit

Kuusamo Summit

Kuusamo Summit -tiimi koostuu projekti-tiimistä, nuorista ja useista yhteistyö-kumppaneista, jotka ovat antaneet oman panoksensa tapahtuman eri osioiden käsikirjoitukseen. Kokonaisuudessaan käsikirjoitus on tuotettu yhdessä RARE median kanssa.